Monday, March 18, 2013

Vynikající citrónový dort

230 g změklého másla, 230 g přírodního cukru4 vejce, 280 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva nebo 1 lžička sody, kůra ze 3 citrónů a 100 ml šťávyZáklad na domácí citronový krém - 100 g moučkového cukru, 2 malá vejce, šťáva a kůra ze 2 citrónu60 g máslaFinální krém - základ citronového krému, 500 g mascarpone, 250 g tvarohu

Troubu předehřejeme na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a případně vyložíme pečícím papírem.
Vyšleháme vejce s cukrem a pak postupně přimícháme změklé máslo, šťávu a kůru. Přisypeme prosátou mouku a kypřidlo.
Nalijeme do formy a pečeme asi hodinu a půl, až hezky vyběhne, zezlátne, a špejle vpíchnutá do dortu zůstane suchá a neulpívají na ní drobečky. 
Citronový základ: Máte dvě možnosti. Buď ho připravit ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. V misce vhodné do mikrovlnky prošleháme cukr a vejce. Přimíchejte kůru a šťávu a nakonec máslo. Na vysoký výkon mikrovlníme několikrát; průběžně často promícháváme! Jakmile ulpívá krém na zadní stěně lžíce, je hotový. Nechte zchladnout. V mrazáku vydrží až tři týdny. Pokud dáváte přednost vodní lázni jako já, stačí všechny ingredience nandat do misky a prošlehávat ve vodní lázni dokud směs nezhoustne. Je dobré ji pak ještě přecedit, abyste se vyhly zbytečným cuckům nebo kouskům kůry. Tohohle krému si vždycky dělám větší množství a zmražený ho pak uchovávám a po lžících používám všude, kde chci vypíchnout zajímavou citronovou chuť. Je skvělý třeba jen do tvarohu nebo šlehačky. 
Připravíme si krém: Mascarpone vyšleháme s tvarohem a po lžících přidáváme citronový základ tak, až nám přijde krém dostatečně výrazný. 
Korpus dvakrát prořízneme, naplníme krémem, sestavíme a pomažeme i boky a vrchní patro. Uložíme do ledničky, aby krém trochu ztuhl.
Hotový dort můžeme potáhnout fodnánem nebo marcipánem. Případně ozdobíme jakkoli jinak podle nálady, chuti a příležitosti…

No comments: