Thursday, March 21, 2013

Hruškový koláč jaký, obrácený :-)

3 vejce
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce polohrubé mouky

  • 200 g másla
200 g mletých mandlí
50 mandlí nahrubo nasekaných
1/4 lžičky sody
170 g cukru krupice
2 – 3 hrušky



Klasickou odevírací dortovou formu (23 cm v průměru) si vyložíme pečícím papírem. A to jak dno, tak i boky.
Hrušky pokrájíme na čtvrtiny, nebo šestiny, podle velikosti a odstraníme jadřince. Není třeba je loupat, pokud mají hezkou slupku. Hruška bude totiž ponořená v mandlovém těstě a propeče se i se slupkou. Čím větší kus hrušky pak bude ve výsledném řezu, tím víc si to mlsný host užije
Na dno nasypeme hnědý cukr a poklademe dno hezky do vějířku plátky hrušky. Hrušky skládáme tak, že tenkou špičkou směřují do středu. Dává to smysl, opačně by se vám jich tam moc nevešlo… Do vzniklých mezer nasypeme na hrubo pokrájené mandle. Hrušky můžeme posypat skořicí nebo vlastní směsí koření, kterou rádi používáte a tušíte, že se k hruškám hodí :-)
Cukr vyšleháme s máslem do pěny a postupně přimícháváme po jednom vejce, až máme hezkou světlou pěnu.
Mleté mandle spojíme s polohrubou moukou a kypřidlem a spojíme s vaječnou pěnou. Nalijeme na připravené hrušky s mandlema, povrch lehce uhladíme a dáme péct. Necháme 5 – 10 minut zchladnout, pak odstraníme boční část formy, položíme navrch koláče talíř nebo podnos a překlopíme vzhůru nohama, stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Uchováváme v lednici.
Doporučuji ho krájet vychlazený, protože rozpadavá konzsitence se v lednici zpevní a půjde to lépe. Na servírování určitě použijte lopatičku nebo široký nůž. Na talířku můžete ještě ozdobit plátky čerstvé hrušky a kousky mandlí, doplnit šlehačkou nebo zakysanou smetanou nebo třeba zmrzlinou. 

No comments: