Friday, March 15, 2013

Fantastický dortík

65 g polohrubé mouky
60 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
1 menší vejce
1 lžička vanilkového cukruVanilka
100 g másla
500 g tučného tvarohu
200 ml zakysané smetany
8 lžic citronového krému
  • 2 lžíce želatiny v prášku

Z obou druhů mouky, cukru, vanilkového cukru, vajíčka a másla si vypracujeme těsto. Použít můžete tyčový mixer nebo své ručičky :-) Těsto je trochu sypké. Těsto necháme alespoň hodinu v ledničce zabalené odpočívat.
Těsto vyválíme. Boky formy vymažeme lehce máslem, dno vyložíme kolečkem z pečícího papíru, přeneseme vyválený plát těsta a hezky zarovnáme okraje, dno propícháme vidličkou, aby se při pečení nevydouvalo.
Pečeme se zátěží (fazole, ...) na 160° C asi 10 – 15 minut. Na posledních 5 minut můžeme zátěž sundat a dopéct těsto již jen tak, aby bylo hezky zlatavé a křupavé. 
Připravíme si náplň. Želatinu nasypeme do mističky a zalijeme dvěmi lžícemi studené vody a necháme několik minut bobtnat. 
Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, citronový krém. Mističku se želatinou vložíme do horké vody, můžeme ji rozpustit i na vařiči, ale musíme být hodně opatrní, aby želatina neprošla varem. Proto je dobré želatinu jen povolit v horké vodě. Pak přimícháme do krému. 
Necháme ztuhnout nejlépe několik hodin v ledničce a můžeme poklást třeba malinama nebo něčím podobným… případně dozdobit omáčkou (svařenou z ovoce). Korpus si můžeme upéct i den dopředu a pak ho jen naplnit, ale i naplněný vydrží v lednici několik dní, až do uplného snědení… :-)

No comments: