Saturday, March 9, 2013

Tvarohové knedlíky s omáčkou z jahůdek

40 g másla
2 vajíčka
špetka soli
500 g měkkého tvarohu v papíru
100 g čerstvé strouhanky
40 g dětské krupičky
40 g hrubé mouky


Na omáčku - jahody nebo jiné ovoce
smetana ke šlehání
moučkový cukr
citronová šťáva
vanilka
 Do mísy nasypte mouku, krupičku, strouhanku a sůl. Přidejte tvaroh, vajíčka a povolené nebo lehce rozpuštěné máslo. Všechno důkladně vařečkou promíchejte.
Směs bude lepkavá, ale toho se nelekejte. Teď příjde na řadu odpočinek a proto ho nepodceňte a nechte těsto stát alespoň 30 minut. Mouka, krupice i strouhanka nabobtná a uvidíte, že pak těsto bude poddajné a tvárnější.
Těsně než začnete tvarovat knedlíčky, dejte si vařit větší hrnec vody a připravte si k ruce i sůl.
Těsto si z mísy vyklopte na pracovní desku a nožem odkrajujte malé kousky, z kterých tvarujte kuličky. Ty klaďte na prkénko lehce poprášené moukou, odkud pak snadno zkutálíte kuličky do vody. Až budete mít všechny kuličky ukoulené (velikost je na vás, ale já je dělám většinou velké jako třešně, dobře se jedí a rychle se vaří…), všechny je přesuňte do vroucí osolené vody. Vařte dvě tři minutky, až začnou vyplavávat na hladinu. Nejlepší je se o uvařenosti přesvědčit tím, že jednu vylovíte, rozkrojíte a ochutnáte.
Na omáčku rozmixujte ovoce ponorným mixérem, pár kousků si nechte na ozdobu. Dochuťte cukrem, vanilkou, citronovou šťávou a případně smetanou. Poměr čistě záleží na ovoci a vaší chuti a náladě.
Servírujte horké knedlíčky zalité studenou omáčkou, přidat můžete i zakysanou smetanu a snítku máty nebo meduňky.

No comments: