Saturday, March 23, 2013

Kyprý čokodortík


200 g kvalitní hořké čokolády

4 – 5 lžic moučkového cukru
350 ml smetany ke šlehání
250 ml zakysané smetany
1 a 1/2 pytlíčku želatinového ztužovače od Dr.Oetkera

  • 2 žloutky + 2 bílky

1 lžíce polohrubé mouky

  • 1 lžíce hladké mouky

2 lžíce cukru



Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C. Vyšleháme bílky se špetkou soli do sněhu. K tuhým bílkům zlehka zamícháme žloutky, cukr a mouku. Pracujeme rychle a lehce, aby sníh moc nekecl. Směs na piškot nalijeme do připravené formy a pečeme asi deset minut, až špejle zapíchnutá doprostřed těsta zůstane po vytažení suchá. Piškot necháme vychladnout.
Do malé ohnivzdorné misky nebo menšího rendlíčku nalámeme čokoládu. Malý kastrol naplníme do třetiny horkou vodou a misku na něj posadíme tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na velmi mírném plameni a za občasného promíchání zahříváme, až se čokoláda rozpustí. Rozpuštěnou čokoládu sejmeme z ohně a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Formu s upečeným piškotem vyložíme na bocích pečícím papírem. Čokoládu, zakysanou smetanu i normální smetanu spolu prošleháme. Podle návodu si připravíme ztužovač a ihned ho zašleháme do krému. Našlehanou pěnu vylijeme na piškot, uhladíme povrch a dáme na několik hodin do ledničky ztuhnout.
Z formy sejmeme boční díl, přeneseme na tác a odloupneme pečící papír. Podle chuti dozdobíme rozpuštěnou čokoládou nebo necháme jen tak poprášený kakaem. 

No comments: