Sunday, March 10, 2013

Tiramisu od Jamieho Olivera


110 g cukru
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
85 g hladké mouky
30 g práškového kakaa (neslazeného, co nejkvalitnějšího)
50 g rozpuštěného másla

Na krém - 500 g mascarpone
70 g cukru
1 žloutek (pokud se bojíte, můžete ho i vynechat)
1 sklenička (1 dcl) Vin Santo (může být nahrazeno švestkovým vínem)
1 sklenička (1 dcl) Tia Maria likéru (může být nahrazeno portským)
čerstvé espresso doplněné horkou vodou na objem 200 ml
kakaový prášek na poprášení vršku


Na plech si rozložíme pečící papír. Můžeme použít jakýkoli plech, protože finální tvar dezertu nám určí až nádoba, do které mňamku poskládáme. Troubu zapneme na 150 – 180 °C.
Nejprve si upečeme piškot: Vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Žloutky s cukrem vyšleháme v jiné nádobě do světlé pěny, přidáme rozpuštěné máslo. Odložíme šlehač a dál postupujeme jen pomocí gumové stěrky nebo lžíce, jak jsme zvyklí. Ke sněhu přidáváme postupně mouku, kakao a žloutkovou pěnu. Mícháme opatrně, lehce a rychle, aby sníh neklesl.
Těsto nalijeme na plech, rozetřeme do výšky asi 1.5 cm a vložíme do trouby. Pečeme několik minut, až začně těsto zlátnout (což je u kakaového těsta asi trochu nadnesené, ale vy víte, co tím myslím…). Vyzkoušíme párátkem, zda na něm neuplívají po vpichu do těsta drobečky či vlhké těsto. Necháme vychladnout.
Teď to nejdůležitější – krém: Mascarpone vložíme do mísy, lehce našleháme, osladíme a pokud chceme přidáme pro barvu a jemnost žloutek. Ochutíme alkoholem – já jsem použila švestkové víno a bylo to moc dobré! Ale fantasii a chuti se meze zase tak nekladou a Italové ať si říkají co chtějí…
Do mísy nebo jednotlivých menších mističek natrháme piškot a vyložíme jím dno. Pořádně prolijeme kávou a oblíbeným alkoholem (Pozn.: portské je supr!) Navršíme krém a necháme vychladit.
Přímo před podáváním posypeme práškovým kakaem pomocí malého sítka.

No comments: