Tuesday, March 5, 2013

Mňamózní věnečky


6–8 vajec, záleží na velikosti a konečné konzistenci těsta

200 ml mléka
300 ml vody
300 g mouky
200 g másla
1 l mléka
150 g pudinkového prášku (5 pytlíků)
150 g cukru
250 g másla
několik lžic silné kávy



Mléko a vodu se špetkou soli zahřejeme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Za stálého míchání přisypeme mouku a několik minut mícháme, až se těsto odlepuje od stěn a je tedy „odpálené“.
Směs necháme vychladnout, nejlépe v robotu, kde se těsto vychladí za stálého míchání a neoschne. Ale klidně i rozhrnuté na lince.
Do vychladlé směsi postupně po jednom zašleháváme vajíčka. Počet upravíme podle konzistence – záleží totiž na velikosti vajíček. Směs by měla být snadno stříkatelná z cukrářského pytlíku. Ale radši hustší než řidší, pak se blbě pečou a splaskávají.
Do zdobícího pytlíku si dáme ozdobnou špičku (radši širší, věnečky jsou z toho hezčí) a na dvakrát naplníme těstem. Plechy si vyložíme pečícím papírem.
Pak stříkáme na plech věnečky. Trubičku vedeme lehce nad plechem a snažíme se, aby byla stopa co nejvyšší, aby pak při pečení hezky naběhla. Když se budeme dotýkat papíru, věneček pak bude moc placatý.
Pokud máme horkovzdušnou troubu, připravíme si všechny plechy a vložíme je do předehřáté trouby. Nejprve pečeme prudce, asi na 180° C 15 – 20 minut. Troubu neotvíráme a jen hlídáme, že těsto hezky vyběhlo. Když začne zlátnou, snížíme teplotu na 130 – 150°C a dopékáme ještě 20 – 30 minut, Pak zkusíme jeden věneček z trouby vyndat a rozříznout. Pokud je vevnitř ještě těsto lepkavé, dopékáme dalších 5 – 10 minut nebo dokud těsto uvnitř není upečené.
Věnečeky necháme vychladnout.
Krém si připravíme tak, že uvaříme hustý pudink, rozetřeme ho do plechu vyloženého folií, na povrch také dáme folii, aby se nám neudělal škraloup a puding neoschl, dáme vychladit.
Pak vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně k němu přidáváme za stálého šlehání pudink, až nám vznikne krásný nadýchaný krém. Je důležité, aby pudink byl opravdu vychlazený, protože když bude ještě teplý, máslo moc povolí a krém bude téct a bude se s ním špatně pracovat.
Pokud chceme krém kávový, přidáme pár lžiček espressa a špetku mleté spařené kávy (dávám vždycky kávu z toho bobečku, co se vyklepne z páky po udělání espressa, nespařená nemá takovou chuť…) S kávou opatrně, snadno se to přežene a krém je pak moc výrazný. Proto přidávám lžičky postupně.
Věnečky rozkrojíme, hlídáme si kde máme vršky a kde spodky (těch věnečků;-) a na spodky stříkáme krém. Pokud chceme, můžeme ještě nanést vrstvu šlehačky.
Přiklopíme vrškem, dáme vychladit a pak jen lehce cukrujeme. Někdo ještě potírá cukrovou polevou, ale mně to víc chutná bez ní.

No comments: