Friday, March 8, 2013

Ovocňáček


Na korpus - 4 střední vejce (bílky a žloutky zvlášť)
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce polohrubé mouky
4 lžíce cukru


Na krém - 1 vanička tučného tvarohu
1 vanička zakysané smetany
1 pytlík vanilkového pudingu
400 ml mléka
5 lžic cukru – nebo více, podle chuti
1 pytlíček Želatinového ztužovače Dr. Oetker


Na vršek - Čerstvé nebo mražené jahody, maliny nebo jiné oblíbené ovoce, 
1 sáček dortového želé + voda či šťáva a cukr, vyrobíme dle návodu


Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Zapneme troubu na 180 °C.
Nejprve si upečeme korpus. V čisté nádobě vyšleháme do tuha sníh z bílků. Lehkými pohyby stěrkou pak přimícháme vždy 1 žloutek, 1 lžíci mouky a 1 lžíci cukru – a tak až do zapracování všech žloutků. Dbáme na to, abychom zacházeli se sněhem opatrně a neporušili moc jeho nadýchanost.
Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 10 minut, až bude zlaté a na špejli zapíchnuté do korpusu nebudou ulpívat mokré drobečky těsta. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Uvaříme tradičním způsobem puding, osladíme ho cukrem (jen s trochu menším množstvím mléka, aby byl hustší) a mícháme, aby trochu vychladl a neutvořila se na něm škraloupová vrstva. Ve větší míse smícháme tvaroh, smetanu a zašleháme puding. Podle návodu na sáčku rozpustíme želatinový ztužovač a hned zašleháme do krému.
Na vychladlý korpus hned nalijeme tvarohový krém a dáme vychladit do ledničky. Dobré je si po vychladnutí korpusu povolit okraje formy a vložit pečící papír i na boky, mám zkušenost, že dort, který necháváme ve styku přímo s formou pak může chytit kovovou chuť. Papír tomu zabrání.
Připravíme si podle návodu barevné želé (buď použijeme pouze vodu, nebo ochutíme sirupem nebo použijeme rovnou džus, želé je pak chutnější a voňavější). Povrch dortu poklademe ovocem a přelijeme želé. Na nalívání použijeme menší naběračku nebo lžíci a dbáme, abychom přelili všechno ovoce, aby nezůstala suchá místa, která by pak nebyla lesklá a mohla by osychat. Nebojte se vršit ovoce i do kopečka, nemusí být v želé zcela „utopené“ a naopak to dortu dodá šmrnc.
Celý dort dáme ještě na několik hodin chladit. Mezi krájením jenodtlivých řezů nůž otíráme do hadříku nebo utěrky.
Pokud nemáme čerstvé ovoce, zcela bez problému použijeme mražené. Ovoce klademe a políváme želé ještě zmražené, určitě nenecháváme předem rozmrazit, pustilo by vodu a dort by se rozmočil. Po rozmrznutí by ani ovoce nevypadalo lákavě. Tím že ho polijeme želé ještě zmrzlé, se jednak želé vychladí a hned ztuhne a navíc si ovoce zachová svůj krásný tvar a vzhled a je k nepoznání od čerstvého. Pokud používáte například mraženou lesní směs ovoce, odolejte pokušení celý sáček vysypat přímo na dort. Dejte si práci a ovoce pěkně naklaďte postupně. Jednak si můžete trochu pohrát s kompozicí a navíc vytřídíte ledové krystaly vody, které by zbytečně dort rozmočily! Na dort na fotce jsem použila kromě malin jahody. I zmrzlé jdou snadno půlit a lépe se tak na dort aranžují.

No comments: