Friday, November 1, 2013

Jablková růže

60 g hladké mouky, 120 g studeného másla nakrájeného na kostky, 1 vejce, 1 lžíce cukru, špetka soli
Na rozvar - 3 jablka - oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na kostky, 2 lžíce cukru, kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, špetka skořice, voda
Na ozdobení dortu - 2 - 3 jablka, 1/2 lžíce cukru, šťáva z půlky citronu

Na kostky nakrájená jablka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla ponořená, přidáme cukr, skořici a citronovou kůru a vaříme asi 5 minut zakryté, poté rozšťoucháme a vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby vznikla kaše. Necháme zchladnout.
Mezitím, co se nám rozvar vaří, smícháme ingredience na těsto. Nejdřív všechny sypké ingredience spolu, pak přidáme máslo a promícháme a nakonec vejce. Když nám vznikne hladké těsto, dáme ho do igelitového pytlíku a necháme 30 minut chladnout v lednici.
2 - 3 jablka, podle velikosti jablek a formy, oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměšíčky. Dáme je do mísy s citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme do dortové formy. Na dno rozetřeme rozvar a navrch skládáme jablečné půlměsíčky. Postupujeme od kraje formy a jablka skládáme dokola tak, aby se vždy trochu překrývala. Růže se nám už vytvoří sama. Před pečením posypeme asi půl lžící cukru. 
Pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.
Podáváme buďto s kopečkem vanilkové zmrzliny, nebo s domácí šlehačkou, do které jsme přidali kapku vanilkového extraktu.

No comments: