Sunday, November 10, 2013

Mandlový dort

Na těsto - 5 vajec150 g cukru150 g mletých mandlí

Krém - 2 bílky, 110 g cukru krupice160 g změklého máslaasi 4 lžíce silné kávypražené plátky mandlí na ozdobu

Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny, přidáme mleté mandle a tuhý sníh z bílků.  Těsto nalijeme do formy o průměru 18 cm, jejíž dno vyložíme papírem na pečení, a při 160°C upečeme. Dort necháme chvíli chladnout, pak jej z formy vyjmeme a obrátíme dnem nahoru, aby se povrch aspoň trochu srovnal. Necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme bílkovo-máslový krém. Hrnec s trochou vody postavíme na plotnu a necháme vařit. Bílky dáme spolu s cukrem do misky a tu umístíme nad páru. Drátěnou metlou prošleháváme bílky tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.  Bílky se tímto postupem zároveň tepelně upraví, takže všichni můžeme být klidnější.
Misku odstavíme stranou a šleháme elektrickým šlehačem na plné obrátky, až vznikne krásně hustý, táhlý a lesklý sníh, který během šlehání zároveň vychladne. Ten postupně zamícháme do vymíchaného změklého másla, až dostaneme nadýchaný lehoučký krém. Nyní vezmeme uvařenou silnou kávu, ne horkou, a po velmi malých troškách ji vmícháváme do krému. Množství kávy si můžete přizpůsobit dle chuti.
Vychladlý dort upravíme do přijatelného tvaru, jednou prokrojíme, pomažeme kávovým krémem a spojíme opět dohromady. Zbylým krémem potřeme celý dort zvnějšku a posypeme praženými plátky mandlí. Pro lepší dojem dozdobíme růžemi z mandlového marcipánu.

No comments: