Thursday, November 21, 2013

Croassany po domácku

500g hladké mouky - nejlépe dvounulky
60g hnědého cukru (lze nahradit bílým)
30g čerstého droždí (cca 3/4 kostičky)
180ml mléka 
2 vejce 
šp. soli + 1 kostka másla
Pekárna program TĚSTO

Máslo dejte mezi dva pečící papíry a nejdříve do kostky bouchejte válečkem, aby trochu povolila. Poté rozválejte na placku a dejte ji mezi peč.papíry vychladit do ledničky. Kynuté těsto připravte z výše uvedených surovin v pekráně či ručně. Nechejte vykynout. Vykynuté těsto rozváleje do velkého čtverce. Doprostřed položte placku vychlazeného másla.... Zavřete jako dopis... Rozválejte do obdélníku. Přeložte na třetiny, pomoučněte a zabalte do peč.papíru a dejte v krabičce s víkem do lenice na cca půl hodiny. Dobré je v lednici vždy víko ještě zatížit, třeba krabicovým mlékem.
Nechejte půl hodiny vychladit. Poté vyndejte, položte sklady k sobě a rozválejte od sebe na obdélník. Opět složte na třetiny, poprašte moukou, obalte pečícíme papírem a v krabičce uložte do chladu. 
Tento krok opakujte ještě cca 4-5x. Na závěr dejte na noc opět těsto do krabičky. Tentokrát musíte zatížit víko něčím těžším, krabici s mlékem dokáže těsto po několika hodinách zvednout. Ráno vyndete těsto (pro čtyřčlennou rodinu stačí půlka, zbytek můžete upéct další den k s nídani, v klidu přežije v krabici v lednici), vyválejte z něj obdélník široký ca 20cm a nakrájejte cik cak na trojúhelníky. Ty by měly být úzké a dlouhé. Krátkou stranu nařízněte, aby se vám rohlíčky lépe motaly a od této strany začněte zatáčet. Rohlíčky klademe na plech vystlaný peč.papírem tak, že konec (špička trojúhelníku) leží vespod. Tak se vám nerozmotají při pečení. 
Potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 175°C asi 25 minut, do zlatové kůrčičky :-)

No comments: