Tuesday, October 29, 2013

Alsaský jablkový koláč



Těsto křehké slazené - 300 g hladké mouky, 15 g krystalového cukru,  2 špetky soli, 150 g másla, 1 vejce,  cca 50–60 ml studené vody

Náplň - 600 g oloupaných a nakrájených jablek, 25 g cukru na posypání, 2 vajíčka, 70 g cukru do přelivu, 20 g vanilkového cukru, 100 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany na šlehání

Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem (změklým při pokojové teplotě), vejcem a vodou v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v lednici.
Z těsta vyválíme podle tvaru a velikosti formy cca 4 mm plát, kterým vyložíme formu (včetně postranních stěn) a těsto na pár místech lehce propíchneme vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě půl hodiny v lednici. Okraj ve formě drží lépe tvar a neklouzá dolů.
Vhodná forma (originál francouzská) je kulatá zapékací skleněná o průměru 30 cm s výškou okraje 3 cm, ale můžete použít jakoukoliv jinou, třeba keramickou, okraje by měly být vždy nízké. Koláč se pak lépe krájí a porcuje.

Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, poklademe je úhledně na těsto, posypeme cukrem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 minut.
Metlou vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem a smetanou. Tímto přelivem rozpečený koláč zalijeme a pečeme ještě dalších 20 minut. Koláč se podává vlažný.

Zdroj -  Kluci v akci

No comments: