Saturday, November 29, 2014

Kynuté jablečné lívance se skořicí od Karolíny

10 g droždí
25 g krupicového cukru
300 g polohrubé mouky
500 ml vlažného mléka
25 g másla
1 vejce
špetka soli
3 jablka pokrájená na malé kostičky
troška oleje na opékání
cukr se skořicí na obalování
200 ml kysané smetany
lžíce medu


Droždí v míse posypejte cukrem, promíchejte a počkejte až se droždí rozpustí. Pak přimíchejte 50 g mouky a 100 ml mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek (mělo by to trvat tak 15 minut podle teploty...)
Rozehřejte si máslo v kastrůlku. Do kvásku vmíchejte vejce, zbylou mouku, zbylé mléko, sůl a rozehřáté máslo. Těsto zakryjte utěrkou a nechce na teplém místě kynout, v tomto případě stačí třeba půlhodina. Pak vmíchejte kostičky jablek.
Z vykynutého těsta lijte sběračkou placičky na rozpálenou pánev trošku vymaštěnou olejem, pečte na mírném plameni a otočte vždy ve chvíli, kdy už i horní strana začíná tuhnout.
Do hlubokého talíře si připravte cukr smíchaný se skořicí a ještě horké lívance v něm obalujte. Kysanou smetanu promíchejte s medem a podávejte k lívancům jako omáčku.
Servírujte jako společné rodinné jídlo –lívance navršení na sobě, ozdobená snítkou máty. Každý si na odebírá lívance na svůj talíř a sám si jej zdobí kysanou smetanou. Na kysanou smetanu lze nasypat ještě několik kostiček jablka a zakápnout medem.
Zdroj - Karolína, domácí kuchařka

No comments: