Sunday, May 26, 2013

Krémová polévka s kapustou



1 cibule, 1 mrkev, 1 řapík celeru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje , 550 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky, 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky), 8 plátků anglické slaniny, ¼ menší kapusty (asi 200 g), sůl a pepř 



Cibuli, mrkev, celer a česnek oloupejte, případně omyjte a pokrájejte nebo nasekejte pomocí robota. Olej vlijte do většího hrnce a rozehřejte na středním plameni. Vsypte zeleninu i brambory, dobře osolte (pokud používáte bujon z kostky, buďte při solení zdrženlivější) a opepřete. Přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni zhruba pět minut dusit.  Zalijte horkým vývarem, zvyšte plamen a uveďte do varu. Povařte ještě pět deset minut, aby zelenina změkla. Zatímco se polévka vaří, ogrilujte slaninu dokřupava (nebo ji vysmažte na pánvi) a pokrájejte na proužky. Kapustu, bez košťálu, jemně pokrájejte.
Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce a vmíchejte proužky kapusty. Povařte ještě pár minut, aby kapusta zvláčněla. Ochutnejte, podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte posypané křupavou slaninou. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě pár kapek olivového oleje.

No comments: