Saturday, November 3, 2012

Sekaná


Ingredience
150 g slaniny
2 najemno nakrájené cibule

1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)

2 starší rohlíky, nakrájené

100 ml mléka
5 stroužků česneku, prolisovaných
3 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžíce majoránky
3 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
Směs k potírání:
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce piva
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky

Postup
Do pánve dám nadrobno nakrájenou slaninu a nechám ji opražit, až pustí tuk. Pak přidám cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla. Dávám přitom pozor, aby cibule ani slanina neměly kůrku, protože by to v sekané nebylo dobré.

Do mísy dám mleté maso a přidám nejdřív rohlíky, které jsem předtím namočila do vlahého mléka a pak vymačkala. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření.

Když maso drží pohromadě, vyndám ho z mísy a zpracovávám na vále. Dávám si na tom dost záležet, protože právě v téhle chvíli můžu zařídit, aby sekaná v troubě nepraskla. Než ji dám do pekáče, klidně s ní párkrát uhodím o vál, abych z těsta vyhnala vzduch.

Těsto vytvaruju do šišky a pěkně uhladím rukou namočenou ve studené vodě. Než dám sekanou do trouby, potřu ji směsí, kterou jsem si připravila předem. Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou na 180 °C. Pekáč si někdy vyložím pečicím papírem, snáze se pak myje.

Místo vody nebo vývaru můžeme použít na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.

No comments: