Sunday, November 25, 2012

Moravský brabec s bramborovým knedlíkem a zelím

550 g vepřového bůčku
250 g vepřové plece
2 cibule
1 palička česneku
celý kmín, sůl
1 hlávka bílého zelí
100 g sádla
1 cibule
3 - 4 lžíce hladké mouky
kmín,  ocetcukrsůl

800 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
100 g krupice
1 vejce
1 lžíce octa
sůl
hladká mouka (na pomoučení)

Větší kostky vepřového masa promícháme s prolisovaným česnekem, solí, kmínem a nahrubo nakrájenou cibulí. Přikryjeme fólií a dáme do chladu, nejlépe přes noc. Zaleželou masovou směs podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct zpočátku zakryté nebo při nižší teplotě. Asi po hodině odkryjeme nebo přidáme teplotu na 180 stupňů a dopečeme do zlatova. Během pečení maso podléváme a obracíme.
Ideální přílohou k moravským vrabcům je samozřejmě moravské zelí a bramborový knedlík, které přípravíme následovně:
Nastrouhané zelí lehce osladíme, přidáme trochu kmínu a soli, podlijeme vodou, přiklopíme a podusíme do měkka. Mezitím na rozehřátém sádle osmahneme cibulku do růžova, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Tu zředíme tekutinou, kterou slijeme z měkkého zelí, důkladně vše rozmícháme, provaříme a přidáme k zelí. Na závěr dochutíme octem, cukrem a solí.
A teď už nám chybí pouze bramborový knedlík:
Vychladlé uvařené brambory najemno nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce, lžíci octa a sůl. Důkladně prohněteme a vytvoříme kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále vytvarujeme úhledné válečky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 – 20 minut.

No comments: