Friday, November 23, 2012

Borůvkový koláč

Ingredince
Na těsto:
250 ml plnotučného mléka
65 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
35 g čerstvého droždí
špetka soli
2 žloutky
115 g másla
1 sáček vanilkového cukru
žloutek na potření
Na náplň -1 l borůvek, 3 lžíce krupicového cukru
Na drobenku - 200 g hrubé mouky200 g moučkového cukru100 g změklého másla


Postup
V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, žloutky, cukrem a máslem, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem. 

Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobím.
Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.

Na hotový koláč někdy nakapu rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu a směsí také potřu okraje. Je dobré ozdobit si až na talířku kousek koláče kysanou smetanou.

No comments: