Saturday, November 10, 2012

Krtečkův sen

Ingredience
125 g másla + na vymazání mísy

200 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce kakaa holandského typu
230 g hladké mouky
1 sáček prášku do pečiva
4 vejce
2 kelímky smetany ke šlehání
2 větší banány
150 g marcipánové hmoty
modrá, černá, červená a hnědá potravinářská barva
1 velké roksové lízátko


Postup
Máslo, oba cukry, dvě lžíce kakaa a 200 ml vody dejte do kastrolu a na mírném ohni nechte rozehřát. Do zchladlé směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, žloutky a nakonec tuhý sníh z bílků. Směs vlijte na plech o rozměrech 25 x 35 cm vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C zhruba dvacet minut.

2. Piškot nechte zcela zchladnout, pak ho po kratší straně přepulte. Jednu půlku rozdrobte na malé kousky, abyste získali směs, ze které uděláte ,hlínu‘. Druhou půlku vodorovně rozřízněte na dva piškotové pláty. Mísu o objemu 1300 ml lehce vytřete máslem. Z jednoho plátu piškotu pomocí nože vyřízněte kolečko, to dejte na dno mísy, zbytek nakrájejte na obdélníky a těmi vyložte obvod mísy. Jednu smetanu ušlehejte dotuha, vsypte do ní na kostičky nakrájené banány a směs přendejte do mísy – můžete lehce přitlačit. Druhý piškotový plát použijte jako pokličku a šlehačku jím zakryjte – opět lehce přitlačte. Dort zakryjte alobalem a dejte minimálně na čtyři hodiny do ledničky.
3. Dort vyklopte, druhou smetanu rozmíchejte s jednou lžící kakaa a ušlehejte dotuha. Pak jí potřete dort a navrch posypejte piškotovou hlínou. Z marcipánové hmoty – obarvené potravinářskými barvivy – vytvořte krtečka a rýč. Dort ozdobte lízátkem, krtkem i rýčem.

No comments: