Saturday, November 17, 2012

Cheesecake

Ingredience
250 g máslových sušenek
100 g másla
1 vanilková tobolka
600 g sýru typu žervé, např. lučiny
100 g moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
400 g jahod
25 g moučkového cukru

Postup

Dortovou formu o průměru 23 centimetrů vymažu máslem a vyložím pečicím papírem. Potom nasypu sušenky do igelitového sáčku a válečkem je rozmačkám. Drobky nasypu do mísy, zaliju rozpuštěným máslem a dobře promíchám. Vláčnou hmotu rozprostřu do formy, rovnoměrně uhladím obrácenou lžící a dám na hodinu chladit do ledničky.
Vanilkovou tobolku podélně rozříznu, na silnějším konci přidržím a nožem z ní vyškrabu
dřeň.
Vanilkovou dřeň, žervé a moučkový cukr vyšlehám v míse do hladkého krému. V jiné míse ušlehám šlehačku a vmíchám ji do krému ze žervé. Krém vliju na sušenkový základ a obrácenou lžící uhladím. Formu dám na noc do ledničky.

Půl hodiny před podáváním dortu vyndám formu z ledničky. Postavím ji na širší konzervu,uvolním boční stenu formy a stáhnu dolu. Pak odstraním dno formy i pečicí papír a dort přenesu na servírovací tác. Polovinu jahod s cukrem a lžící vody rozmixuju tyčovým mixérem a směs propasíruju přes síto. Dort ozdobím zbylými jahodami a na ně naliji jahodové pyré. A je hotovo.
Cheesecake má samozřejmě desítky variant, jak a čím ho zdobit a plnit. Jahody dobře nahradí voňavé maliny nebo čerstvé borůvky. Ovoce můžete přidat i do těsta.

No comments: