Saturday, October 13, 2012

Kuře na sladko-kyselo


Ingredience
olej na smažení masa a zeleniny
4 kuřecí prsa
1 lžíce sójové omáčky
2 lžičky sezamového nebo olivového oleje
těstíčko tempura
malá červená paprika, nakrájená na proužky
1 střední mrkev, nakrájená na proužky
2 stroužky česneku, drcené
kus zázvoru (jako palec), oloupaný a nasekaný
1 lžíce sezamových semínek
Na omáčku - 
5 lžic sójové omáčky
5 lžic bílého vinného octa
5 lžic sherry
2 lžíce hnědého cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
sůl a pepř na dochucení


Postup

Celý recept vypadá složitě, ale není. Nejdřív si nakrájím maso na malé proužky, poleji sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Pěkně to promíchám, nechám chvíli ležet a jdu si připravit tempuru. Do ní pak namáčím na vidličku napíchnuté kousky masa a házím je do rozpáleného oleje.
Maso v těstíčku usmažím prudce, po částech, ponořené v oleji a dávám pozor, aby se jeden kousek neslepil s druhým. Kdo má rád fritézu, může kousky masa usmažit v ní. Já jsem se naučila používat wok a všechny jeho výhody. Usmažené kousky masa dávám na kuchyňský papír, aby odsál přebytečný tuk. A jdu na zeleninu.
Vyleji z pánve tuk ze smažení masa, otřu ji kuchyňským papírem a rozpálím tři lžíce nového oleje. Přidám papriku, mrkev, česnek a zázvor a tři minuty je opékám. Pak smíchám všechny ingredience na omáčku s 200 ml vody a vliji je do opečené zeleniny. Vařím pár minut, až se vše krásně propojí v hlaďounkou omáčku.
A je to. Osmažené masíčko naservíruji na talíře, zaliji omáčkou a posypu sezamovými semínky. Nejlepší přílohou je samozřejmě rýže. Já mám nejradši basmati (nikoliv v sáčcích) a vařím ji ,po čínsku‘, ale vy to zkuste, jak jste zvyklí, nebo podle návodu na obalu.

Těstíčko tempura připravuji tak, že rozšlehám jedno vejce s jedním hrnkem ledové vody (nebo perlivé minerálky) a hrnkem hladké mouky. Dávám si pozor, abych těstíčko nepřešlehala. Musí být jen pěkně hladké.

No comments: