Wednesday, October 24, 2012

Krůtí prsa na šalotkách


Ingredience pro 6 porcí
6 stroužků česneku

sůl a pepř
5 lžic másla
3 lžíce petrželky, hladkolisté
1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
1 lžíce nasekaného čerstvého oregana
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
8 šalotek
4 mladé mrkve + 4 malé tuříny
1 kg menších brambor
1 krůtí prsa (ideálně v kuse – nevykostěná, 600–700 g)
2 + 1 lžíce olivového oleje

Postup
Maso předem naložte do nálevu ze 100 g cukru, 100 g soli a 1 litru vody. Nechte ho přikryté v chladničce. Po šesti hodinách ho vyndejte, osušte a nechte v pokojové teplotě hodinu odstát. Maso pěkně zvláční a v troubě se nevysuší.
Troubu zahřejte na 200 °C a mřížku dejte na nejnižší pozici. Česnek utřete se solí do pasty a v misce ho promíchejte s měkkým máslem, čerstvými bylinkami a s pepřem. Oloupané šalotky rozpulte, mrkev oloupejte, konce nati přitom neodstraňujte, a podélně rozpulte, turíny oloupejte a nakrájejte na kostky, brambory omyjte a všechnu zeleninu zakapejte dvěma lžícemi oleje, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
Krůtí maso na povrchu několikrát nařízněte a do škvír vmačkejte česnekovou pastu. Takto připravené maso nechte zprudka a krátce ze všech stran opéct na jedné lžíci oleje. Dejte je do pekáče vyloženého pečicím papírem, potřete zbylou pastou, polijte výpekem z pánve, obložte zeleninou a dejte péct.
Po třiceti minutách ztlumte teplotu na 180 °C, obraťte zeleninu a pečte dál do úplného změknutí krůty. Bude to trvat další půlhodinu až hodinu.
Hotovou zeleninu položte na servírovací mísu a udržujte ji v teple. S krůtou chvíli počkejte a pak ji naporcujte: prsa se nejlépe krájejí podél kosti: z obou stran odřízněte prsní sval a pak ho zvlášť nakrájejte na plátky. Podávejte se zeleninou.

No comments: