Tuesday, October 23, 2012

Jehněčí na víně


Ingredience pro 6 osob
1,8–2 kg jehněčí kýty bez kosti
2 lžíce olivového oleje
3 větvičky oregana a lístky ze dvou dalších
3 větvičky rozmarýnu a lístky ze dvou dalších
3 stroužky česneku, nahrubo nasekané
600 ml červeného vína
2 konzervy krájených rajčat (po 400 g)
1 lžíce krupicového cukru
sůl a pepř

Postup

Nejdřív si zapneme troubu a předehřejeme ji na 200 °C. Maso omyjeme a osušíme. Do hluboké misky nebo hrnku dáme olivový olej, lístečky oregana i rozmarýnu, česnek, sůl a pepř a to všechno rozmixujeme na kaši.
Maso rozprostřeme na prkénku a pěkně a důkladně do něj vetřeme olejovou kašičku s kořením. Maso svážeme provázkem do úhledného špalíčku, dáme na pekáč a necháme dvacet minut péct v troubě. Pak maso zakryjeme poklicí, teplotu snížíme na 150 °C a peču tři hodiny. Občas maso otočíme, případně podlijeme trochou vody.
Po třech hodinách vyndáme pekáč z trouby; maso by už mělo být měkké tak, že se dá krájet lžící nebo vidličkou. Z pekáče odebereme tuk, který se vypekl, přilijeme víno, přidáme rajčata, větvičky bylinek a vrátíme nepřikrytý pekáč na čtyřicet minut zpátky do trouby.
Ve finále vyndáme z pekáče maso na prkýnko, zakryjeme ho miskou a necháme půl hodiny odpočinout. Omáčku dáme do kastrolu, sebereme z povrchu tuk a přivedeme ji k varu. Na mírném ohni a za stálého míchání ji vaříme deset až patnáct minut, dokud nezhoustne. Ochutíme cukrem, případně solí a pepřem. Podáváme s pečenými brambory nebo bramborovou kaší.


No comments: