Friday, January 6, 2012

Ohnivá bowle


Ingredience pro 6-10 osob
4 láhve suchého červeného vina
2 chemicky neošetřené pomeranče
2 - 10 polévkových lžic citronové šťávy
2 tyčinky skořice, 10 hřebíčku
0,75l rumu nejlépe 54 %
1 cukrový kužel - homole

Postup
Pomeranče nakrájíme na plátky, do jednoho jediného plátku napícháme 10 hřebíčků. Víno, skořici, cit. šťávu a pomeranč i s hřebíčkem dáme do hrnce a 30 min necháme při ca 60`C louhovat. NESMÍ SE VAŘIT!
Bowli v hrnci nebo nádobě z varného skla postavte na rechaud=ohřívač talířů. Pokud ho nemáte, můžete použít ohřívací stojánek se svíčkou pod čajovou konvici nebo i stojánek ze soupravy na přípravu fondue. Na nádobu s bowlí položte na držáček homoli cukru, nakapejte na ni hnědý rum, dokud jím homole nebude úplně nasátá. Poté ji zapalte. Cukr taje, karamelizuje a skapává do vína. Rum by měl obsahovat minimálně 50% alkoholu, cukr však karamelizuje až od obsahu alkoholu 70 %. Rum dolévejte, plamen nesmí vyhasnout. Jedna homole vystačí na čtyři láhve červeného vína.
Když nemáte homoli ani držáček, vystačíte s kostkami cukru vystavěnými na struhadle. Počítejte ale s tím, že kostky budou tát rychleji.
Ohnivou bowli nemíchejte.
Platek pomeranče s kořením vyjměte z nádoby těsně před servírováním.
Horkou bowli s roztaveným cukrem hostům nalévejte z karafy do punčových skleniček. Okraje sklenic můžete zvlhčit a obalit v krystalovém cukru. Tak získají správný zimní vzhled.
Pokud je pro vás bowle příliš sladká, můžete si ji ještě podle vlastního vkusu dochutit čerstvou citronovou šťávou, i když to není úplně podle pravidel...

No comments: