Monday, January 30, 2012

Můj oblíbený mrkvový dortíček


Ingredience
160 g polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 30 g másla
220 g cukru, 100 g najemno nastrouhané mrkve
1 lžička skořice, 1 lžička mletého hřebíčku
3 kuličky nového koření - pomleté
2 lžíce rumu, 60 g nastrouhaných ořechů
tuk a mouka na vymazání formy
Na krém - moučkový cukr (na vymazání formy), 150 g másla, 1 žloutek, 80 g polotučného tvarohu
Na polevu - 2 žloutky, 50 g moučkového cukru
Na dekoraci - opražené plátky mandlí 60 g

Postup
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou cukru do pěny. Z bílků a špetky soli vyšlehejte hustou pěnu, přisypte zbylý cukr a vyšlehejte na pevný sníh. Přidejte do něj mrkev a společně s ořechy, kořením a rumem ho vmíchejte do vyšlehaných žloutků. Promíchejte a postupně vmíchejte mouku. Těsto vlijte do formy a dejte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi 50 minut.
Upečený korpus nechte částečně zchladnout a vyndejte z formy. Ve skleněné misce třete žloutky s prosátým cukrem asi 10 minut dohladka. Hotovou polevu rozetřete na vychladlý korpus.
V misce vyšlehejte změklé máslo s prosátým cukrem do pěny. Do ní nejprve zašlehejte žloutek a nechte zchladnout. Tvaroh vyklopte do sítka vyloženého jemným plátýnkem a nechte alespoň půl hodiny odkapat. Potom jej po částech zašlehejte do krému. Směs naplňte do sáčku, zdobte s ním povrch dortu a zbylým krémem přizdobte boční stranu. Tu nakonec jemně pokryjte lupínky mandlí.

No comments: