Monday, May 18, 2015

Dýňovo-jablkový džem se skořicí


2 kg dýně – čistá dužnina, nahrubo nastrouhaná

1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
0,25 l jablečného džusu (lze i pomerančový, hruškový apod.)
1/2 balíčku mleté skořice
1 polévková lžíce kyseliny citrónové Dr.Oetker
rum (cca 1 malého panáka)
Pomerančová, citronová, rumová, vanilková… tresť, aroma (nemusí být)
2 balíčky badyánových hvězdiček (celých) - na ozdobu, ale nemusí být



Jablka a dýni oloupeme a nahrubo nastrouháme, já krájím v mixéru. Ovoce smícháme, dáme do hrnce, zalijeme džusem a poprášíme skořicí. Řádně promícháme a necháme na mírném ohni za občasného míchání dusit pod pokličkou, dokud hmota nezměkne – pokud chceme džem jemnější, několikrát ovoce promícháme ruční metlou, aby se hmota více rozmělnila. Když by se zdálo, že ovoce pustilo málo šťávy, stačí trochu podlít vodou nebo džusem. Ale většinou pustí dost. V průběhu vaření přilijeme rum a aroma.



Když je hmota měkká, odstavíme hrnec z plotny a dobře vmícháme želírovací cukr 3:1, rum a kyselinu citronovou. Pak vrátíme na sporák, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme cca 5 minut. 



Džem nalijeme do předem připravených sklenic – vymytých, s pevnými víčky. Já používám sklenice menší, se šroubovacími víčky. Ke stěně sklenic můžeme dát na ozdobu špejlí badyánovou hvězdičku (pro milovníky lékořice). Sklenice pevně uzavřeme, dáme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 



Preventivně je dobré víčka a uzávěry sklenic otřít čistým hadříkem nebo vatou namočených v rumu, aby lépe chytla a džem se nekazil. Mně se to tedy ještě zatím nestalo. 


No comments: