Thursday, May 21, 2015

Burger pro "vegežravce"


Vege směs z - cca 1kg červené řepy (uvařit, oloupat, najemno nastrouhat nebo umixovat v mixéru) 

1 hrnek strouhanky (nebo asi 3 rohlíky) zvlhčíme mlékem či bujónem
2 cibule najemno nakrájené
3 stroužky česneku prolisovat
2 vejce
sůl, pepř, koření (červená paprika, na mleté maso, adžika, grilovací, ...)
mléko nebo kostka bujónu 

Na obložení burgeru - ledový salát nebo pekingské zelí
rajčata
plátkový sýr
cibule
chilli omáčka, dresing dle chuti
majonéza smíchaná a zjemněná s bílým jogurtem (lze přidat i tatarku, tzatziky)

Červenou řepu uvaříme do měkka - vhodný je papiňák nebo mikrovlnka (s trochou vody (asi 20 minut, podle velikosti, prostě do měkka). Řepu oloupeme, najemno nastrouháme nebo umixovat. Kdyby byla směs řepy mokrá, tak vymačkáme vodu. Prolisujeme 3 stroužky česneku, přidáme nadrobno pokrájené cibule, 2 vejce, navlhčenou strouhanku nebo pečivo (vyždímané), okořeníme - trochu pepře, osolíme, ostatní koření dle chuti a vlastně jako na mleté maso (já dala 1 lžíci červené pálivé papriky, 1 lžíci adžiky a 1 lžíci koření na mleté maso). Koření se nebojte, kořeňte stejně jako mleté maso na sekanou. Vše řádně smícháme.

Na pánvi s trochou oleje krátce (asi 2-3 minuty) osmažíme placičky ze směsi po obou stranách, vytvoří se krustička.  A nedělejte velké, at se dobře obrací. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a ještě dopečeme 20 minut v troubě na 180°C.

Housky na burgery krátce opečeme z obou stran na suché pánvi do křupava.

Burgery si pak ochutíme dle vlastní fantazie. Domácí majonéza, nakrájený ledový salát, burger, chilli omáčkou, obložit plátky rajčat, cibule, sýra. Lze spíchnout špejlí, aby lépe držely pohromadě.

Zdroj - Rady ptáka Loskutáka

No comments: