Tuesday, January 27, 2015

Zvěřinová paštika se sušenými švestkami

500 g zvěřiny – nejlépe srnčího nebo maso z divočáka
500 g vepřového boku
50 g másla
1větší cibule
pepř
bobkový list
500 g neškvařeného vepřového sádla
150 g sušených švestek
100 g vlašských ořechů
zavařené brusinky
2 dcl bílého vína na podlití
2 vejce
2 cl hruškovice na podlití
Zvěřinu i vepřový bok nakrájíme na větší kostky, osmahneme je na pánvi, osolíme, přikryjeme a necháme dusit. Maso pustí šťávu, za občasného míchání počkáme, až se veškerá tekutina odpaří a kousky masa se začnou připékat. Maso potom podlijeme vínem. Je vhodné, aby toto víno mělo výraznější aroma a vyšší obsah zbytkových cukrů. Maso chvíli dusíme, než se tekutina odpaří a kousky necháme vychladnout.
Připravíme si menší pekáček nebo nádobu na pečení, kterou vyložíme neškvařeným syrovým vepřovým sádlem tak, aby byly dno i boky zcela zakryté, ty poklademe bobkovými listy, sušené švestky nakrájíme na proužky a také plátky vlašských ořechů. Vychladlé maso pomeleme na mlýnku a přidáme jednu cibuli. Pomleté maso pak zpracujeme obdobně jako těsto. Přidáme ještě dvě vejce, švestky, ořechy, tři lžičky zavařených brusinek, mletý pepř a podle chuti dosolíme. Na závěr podlijeme ještě trochou připravené hruškovice. Směs vložíme do pekáčku nebo pečící nádoby, seshora opět položíme bobkové listy a přikryjeme.
Připravíme si ještě jeden větší pekáč na vodní lázeň. Menší pekáček v ní bude položen tak, aby byl ze dvou třetin ve vodě a přitom voda při varu nemohla k masu vniknout. Při teplotě 175 °C pečeme asi jeden a půl hodiny. Do druhého dne ji necháme chladnout a odležet.


No comments: