Monday, January 12, 2015

Králíček s rajčátky a cuketkami

2 králičí stehna, 4 rajčata, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, 20 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 100 g mrkve, 300 g cukety, 1 bobkový list, asi 10 snítek čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, případně cukr a rajský protlak na dochucení

Nejdříve si připravte všechnu zeleninu. Rajčata na straně protější stopce lehce nařízněte do kříže a ponořte na několik minut do horké vody, poté slijte a dopřejte jim studenou sprchu. Pak je oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Očištěnou cibuli i česnek nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Králičí stehna očistěte, omyjte a potřete solí. Ve větším hrnci rozpalte máslo s olejem a stehna na něm krátce z obou stran osmahněte.
Pak maso vyjměte a do hrnce dejte cibuli. Za stálého míchání ji minutu smažte, přidejte cuketu a mrkev, opět krátce orestujte, promíchejte a přidejte rajčata. Promíchejte, osolte, případně opepřete a vsypte lžíci mouky. Promíchejte a vložte k zelenině stehna, bobkový list a tymián. Ztlumte plamen na mírný a pod poklicí duste za občasného promíchání 65 až 70 minut.
Ke konci pečení bude maso krásně měkké a šťavnaté. Pro výraznější chuť můžete zeleninu s omáčkou dochutit cukrem a rajským protlakem. Není to však nutné. Podávejte s těstovinami nebo s pečivem.

No comments: