Monday, April 27, 2015

Proužkatý dort


6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
160g cukru krupice
200g hladké mouky
2 lžičky citrónové kůry
modrá, zelená, žlutá a červená potravinářská barva 
moučkový cukr na posypání plátů piškotu

Krém - 250g velmi změklého másla
250g krémového sýra (Philadelphia)
cukr moučka podle chuti
lžička vanilkového extraktu
marcipán na potažení



Žloutky šleháme s polovinou cukru, až zesvětlají a nabudou na objemu. 
Bílky ušleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh. 
Troubu si předehřejeme na 200°C. Tři plechy vyložíme pečícím papírem. 
A teď přijde poměrně absurdní část receptu - zvážíme sníh, vydělíme hmotnost šesti a odvážíme ho do šesti misek. To stejné provedeme se žloutky, které přidáme ke sněhu. Nemícháme. 
Vezmeme jednu misku, přidáme modré+červené barvivo (ano, vznikne fialová) a zlehka promícháme. Přidáme 1/6 přesáté mouky (33,333g) a opravdu lehce vmícháme; nejlépe gumovou stěrkou. Hmotu rozetřeme na polovinu jednoho připraveného plechu a to do tvaru kruhu o něco většího, než je 20cm. Můžeme použít otevírací dortovou formu jako šablonu a předem si na rub pečícího papíru kruhy předkreslit.  
Vezmeme druhou misku a všechno provedeme úplně stejně, až na to, že vynecháme červenou barvu a získáme tak modré těsto, které rozetřeme vedle fialového kruhu a pečeme cca 6 minut. 
Zatím si připravíme zelené a žluté těsto. 
Jakmile jsou placky dopečené, ihned je překlopíme na čistý pečící papír posypaný moučkovým cukrem a sloupneme vrchní papír. 
Dáme péct zelené a žluté kruhy a připravíme si oranžovou (červená + žlutá) a červenou hmotu. I ty samozřejmě upečeme. 
Z upečených plátů vykrojíme 20cm kruhy a necháme je zcela vychladnout. Pokud nebudeme dort skládat hned, každý kruh zvlášť zabalíme do potravinové fólie. 
Připravíme si krém. 
Máslo šleháme na vysoké otáčky, až zbělá - asi 5 minut. Zašleháme krémový sýr a cukr s vanilkou. 
Na servírovací tác dáme pečící papír a na něj položíme okruží z otevírací dortové formy. Na dno položíme fialový plát těsta. Pomažeme tenkou vrstvou krému. Pokračujeme s modrou, zelenou, žlutou, oranžovou a červenou plackou, každou vrstvu přitlačíme a pomažeme krémem. Část krému si schováme na pomazání boků a vršku dortu. Dort dáme vychladit do lednice na několik hodin, až krém ztuhne. 
Obvod dortu objedeme ostrým nožem a opatrně sejmeme formu. Boky i vršek dortu pomažeme asi 2/3 zbylého krému a dáme opět ztuhnout. Nakonec zbylým krémem zakryjeme případné nerovnosti a prosvítající barvy. Opět dáme vychladit. 
Marcipán vyválíme na pocukrované podložce a opatrně potáhneme dort.

No comments: