Monday, December 22, 2014

Litá cmunda od Karolíny

¾ kila brambor, oloupaných3 stroužky česneku, prolisovaného1 vejce1 dcl mléka100 g mouky1 lžička solisušená majoránkakmín50 g uzeného masa, na malé kostičky (nemusí být)Sádlo na vytření pekáčku



Brambory nastrouhejte: první polovinu na jemnější části struhadla, druhou polovinu na hrubší. Díky tomu budou zároveň kompaktní (díky jemné části brambor), ale zároveň i vzdušné (díky hrubé části).
Bramobory dejte do mísy, smíchejte je s česnekem, solí, vejcem, mlékem, moukou, majoránkou a kmínem, a uzeným, pokud ho přidáváte.
Troubu rozpalte na 180°C, pekáč vymastěte sádlem, a těsto nalijte do pekáče.
Tenounké plátky sádla rozložte i nahoru na cmundu (můžete je samozřejmě vynechat, pokud držíte linii ale já si za nimi stojím) a pečte cca půl hodiny. Na povrchu by cmunda měla být krásně zlatavá.
Podávejte třeba se strouhaným křenem smíchaným s jablky. A nebo s křenovou omáčkou, jejíž recept najdete na našem webu.




Křenová omáčka
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
2 dcl studené vody
2 dcl smetany ke šlehání
cca 3 lžíce strouhaného křenu (záleží, jak chcete omáčku ostrou)
sůl, lžička cukru




V kastrůlku si rozpusťte máslo. Když začne pěnit, přidejte mouku a míchejte na mírném plameni, dokud vám i mouka nezačne vytvářet pěnu - tak vnikne jíška. Jíšku nechte úplně bílou (do smetanové omáčky se tmavší nehodí), vlijte do ní zprudka 2 dcl studené vody (díky tomu se nestačí utvořit žmolky) a hned míchejte.
Jakmile je jíška rozmíchaná ve vodě, přidejte smetanu, křen, sůl, a cca sedm minut provařte.

Zdroj - Karolína, domácí kuchařka


No comments: