Monday, April 15, 2013

Cuketové placičky


370 g cukety, nastrouhané na hrubém struhadle, ½ lžičky kari koření, 1 čerstvou chilli, papričku, bez jadérek, jemně nasekanou, 1 prolisovaný stroužek česneku, 2 jemně nakrájené jarní cibulky, ½ lžičky čerstvých lístků tymiánu (nebo špetku sušeného), 1 vejce, 70 ml mléka, 140 g hladké mouky, 1½ lžičky kypřicího prášku, sůl a pepř, olej na smažení
Na ozdobu - 4 lžíce pikantní rajčatové omáčky nebo vašeho oblíbeného čatní, 1 balení mozzarelly, nakrájené na malé kostičky

Cuketu nasypte do cedníku, posolte, protřeste a nechte dvacet minut stát. Pak ji opláchněte proudem vody, vyždímejte a zbylou tekutinu ještě odsajte ubrouskem. 
Smíchejte nastrouhanou cuketu s kari kořením, česnekem, chilli papričkou, jarní cibulkou a tymiánem; všechno posolit a vydatně opepřit. V misce rozmíchejte vejce a mléko, přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a spojte s okořeněnou cuketou.
Nepřilnavou pánev lehce potřete olejem a rozpalte ho. Z těsta tvarujte lžičkou placičky a pak je smažte; stačí přibližně tři minuty z každé strany. Hotové uchovejte v teple.
Před servírováním předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Placičky poskládejte na pečicí papír, na každou kápněte trochu rajčatové omáčky nebo čatní a nahoru položte kousek mozzarelly. Zapékejte tak osm až deset minut, až budou placičky teplé a sýr roztavený.

No comments: