Thursday, March 1, 2012

Řízky z trouby

Ingredience
4 kuřecí stehenní řízky, 1 větší cibuli
hrst sušených hub
100 g strouhaného tvrdého sýra
200 g zakysané smetany
200 g domácí tatarské omáčky
sůl, pepř, 2 snítky čerstvého rozmarýnu
6 brambor, máslo

Postup
Hodinu předem namočte sušené houby do vody, aby nabobtnaly. Pokud jsou velké, pokrájejte je na menší kousky. Kuřecí stehenní řízky omyjte a očistěte od přebytečného tuku. Z obou stran je nasolte a opepřete. Poskládejte je na dno vyššího pekáčku a poklaďte kolečky cibule, kterou jste nakrájeli. Na cibuli dejte připravené houby a vše zalijte trochou vody.
V misce smíchejte zakysanou smetanu s domácí tatarkou a touto směsí pomažte řízky v pekáčku. Vše posypte strouhaným sýrem podle chuti, navrch dejte snítky čerstvého rozmarýnu a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut. Během pečení občas zkontrolujte povrch sýra, měl by lehce zezlátnout. Po 45 minutách zvyšte teplotu na 200 °C, aby se vytvořila na povrchu zlatá kůrčička.

Brambory omyjte a očistěte, nakrájejte je na plátky nebo menší měsíčky – podle velikosti a položte na menší plech. Okořeňte je solí a pepřem a poklaďte plátky másla. Dejte péct na 150 °C do trouby na zhruba 50 minut. Řízky v pekáčku opatrně naporcujte, abyste co nejméně narušili vrchní krustu, a naservírujte na talíř k bramborám. Podávejte se snítkou rozmarýnu na ozdobu.

No comments: