Sunday, March 4, 2012

Sojové kostičky s čínským zelím


Ingredience
200 g sojových kostek (2 balíčky)
50g panenského olivového oleje
200 g „čínského“ zelí
150 g mladé cibulky
1 rovná lžička curry koření
1 rovná lžička majoránky
1 rovná lžička hladké rýžové mouky+300 ml vody na záklechtku
pár kapek sojové omáčky „Tamari“ 
umeocet
příloha celozrnné knedlíky,rýže…
čerstvá zelenina
mořská sůl

Postup

Sojové kostky uvaříme ve slané vodě.
Uvařené sojové kostky zcedíme a necháme prochladnout. Přebytečnou slanou vodu nevymačkáváme, jenom necháme vykapat.
Mladoucibulku očistíme a nakrájíme na kolečka i s natí. „Čínské“ zelí (správně„pekingské“) rozebereme na listy, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Každý list po délce rozkrojíme a pak nakrájíme na drobnéproužky.
Na pánev si nalijeme 50 g oleje, což bude asi tak 5 polévkových lžic a na něm nejdříve orestujeme pokrájenou cibulku.
Prochladlé sojové maso ještě před vložením na pánev v míse mírně osolíme, posypeme uvedeným kořením a rukou promneme, aby se koření přilepilo na kostky.
Takto připravené sojové maso vyklopíme na pánev na připravenou cibulku, stěrkou setřeme i koření ze stěn mísy a přidáme k masu a kostky orestujeme. Voda z kostek se uvolní a maso se bude takto dusit„ve vlastní šťávě“. Na chvíli pánev přikryjeme.
Při dušení občas maso promícháme a je-li již dobře prohřáté, přidáme nakrájené zelí a vše dusíme dál. Opět na chvíli pánev přikryjeme, zelí se podusí dříve.
Máme-li pocit, že se směs připéká, můžeme ji trochu podlít vodou, ale nemělo by to být nutné. Voda uvolněná i ze zelí by měla být na dušení dostačující. Až zelí změkne, celou pánev zalijeme připravenouzáklechtkou z hladké rýžové mouky a vody a celou směs při následném povařením zahustíme. Provařit postačí asi 2 minuty.
Na závěr již jenom pokrm dochucujeme. Pár kapek sojové omáčky Tamari a na zvýraznění chutí trochu umeocta, asi tak půl až jednu lžičku.
Sojové kostky podáváme s přílohou. Výborné jsou celozrnné knedlíky s Nori vločkami, ale ti, co nesnáší lepek, při zvolení rýže či rýžových chlebíčků také neudělají špatně. Tuto variantu můžeme použít i tehdy, když žádnou jinou přílohu nemáme připravenu.

No comments: