Monday, March 26, 2012

Je libo zapékané müsli?



  • Ingredience
  • 130 g BIO ovesných vloček (popř. směs vloček)
  • 70 g hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce slunečnicového popř. řepkového panenského oleje
  • 1 větší lžíce medu, sladu, fruktózy apod. (cca 40 g)
  • na špičku nože mleté skořice

Postup
Odvážené množství ovesných vloček pokropíme čtyřmi lžícemi studené vody, aby zvlhly a lépe na sebenavázaly mouku. Pak je ochutíme skořicí, přilijeme slunečnicový panenský olej a osladíme zvoleným alternativním sladidlem. Dobře promícháme a nakonec zahustíme hrubou špaldovou moukou.
Na oslazení zvdy používám domácí med.
Všechny suroviny v míse nejdříve lžící a pak rukou promísíme a propracujeme. Dále je pak nadrobíme, jako když připravujeme drobenku na koláč. Propracovanou hmotu drobíme přímo na plechvyložený papírem na pečení a snažíme se jednotlivé kousky rozprostřít v jedné vrstvě a oddělit od sebe. Plech vkládáme do středně vyhřáté trouby.
Pečeme asi při 200°C a kontrolujeme po deseti minutách. Při pečení müsli hlídáme a vždy lopatkou prohrabeme, aby se propékalo rovnoměrně. Pokud nám začíná tmavnout, zmírníme troubu a dopékáme při nižší teplotě asi tak 160–180°C. Celková doba pečení závisí na teplotě trouby a na tom, jak chceme mít müsli křupavé. Většinou při pečení hrudky ochutnávám a dle toho volím dobu. Ale nebude delší než 25 minut.
Upečené müsli vyklopíme na talíř a necháme zchladnout. Dokonale křupavé bude až úplně vystydne.
Müsli můžeme promíchat se sušeným ovocem, kdo snese tak i s oříšky nebo mandlemi a nebo je můžeme jenom tak, samotné :-) a výborné jsou ke snídani.

No comments: