Saturday, October 29, 2011

Oříškový dort s kávovým krémem


Ingredience
6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
100 g opražených lískových oříšků, bez slupek
40 g jemné strouhanky
50 ml kávového likéru
50 g polohrubé mouky
na špičku nože prášku do pečiva
1 lžíce mleté kávy
150 g meruňkové zavařeniny
2 lžíce horké vody, dle potřeby
100 g sekaných opražených ořechů na ozdobu Na krém:
200 ml mléka
4 lžíce silné černé kávy
4 lžičky maizeny
2 žloutky
100-120 g cukru moučka
špetka vanilky
200 g másla, změklého

PostupOříšky nasucho na pánvi opražíme, oloupeme, necháme vychladnout a umeleme. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a likérem do pěny. Bílky ušleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh. Ke žloutkům s cukrem lehce vmícháme sníh z bílků a postupně opatrně vmícháme mouku promíchanou s kypřicím práškem, strouhanku, kávu a mleté oříšky.
Vymazanou a vysypanou dortovou formu naplníme těstem, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35-45 minut. Dort necháme chladnout na mřížce asi 10 minut a potom sejmeme boční stěnu formy a necháme úplně vychladnout.
Do mléka vlijeme kávu s rozmíchanou maizenou a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Odstavíme z ohně, vmícháme žloutky a polovinu cukru a necháme vychladnout. Směs přendáme do mísy, přidáme vanilku a postupně zašleháváme máslo a zbylý cukr.
Dortový korpus jednou nebo dvakrát prořízneme, spodní plát potřeme zavařeninou rozmíchanou s trochou horké vody, přiklopíme dalším plátem. Povrch dortu potřeme zavařeninou i kávovým krémem. Navrch nasypeme pražené oříšky a dáme na chvíli ztuhnout do chladničky.

Zdroj - Ona dnes.cz

No comments: