Thursday, October 23, 2014

Kysané domácí zelíčko

Zelí najemno nakrouháme. Pokud použijeme mrkev, strouháme nahrubo. Cibuli krájíme na tenké měsíčky, jablka taky. Vše promícháme a vydatně prosolíme. Přidáme celý kmín a nebo taky ne. Rukama hněteme tak dlouho, dokud zelenina nepustí šťávu – aspoň trochu šťávy.
Napěchujeme do nádoby. Pustila-li zelenina málo šťávy, zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Zatížíme přiloženým systémem a uzavřu. Necháme při pokojové teplotě vykvasit. Trvá to obvykle necelý týden.  Pak přesuneme do chladu. 
Za občasného ochutnávání kontrolujeme kvalitu ...

Zvolený poměr zeleniny ke kvašení lze všemožně okořenit, doplnit zázvorem nebo černou ředkví. Kvasit se dá taky v obyčejné zavařovačce, přičemž zeleninu zatížíte lahví od vína takového průměru, který přesně pasuje do zavařovačky. Lahev naplňte vodou nebo ještě lépe pískem, ať je těžká. Je velice důležité zeleninu řádně zatížit a nechat kvasit pod tekutinou.

Vykvašenou zeleninu nemusíte skladovat v nádobě, ve které kvasila. Můžete ji přeložit do jiné nádoby, zalít vykvašenou šťávou tak, aby bylo vše ponořené a skladovat v lednici. A mezitím už kvasit v nádobě zeleninu novou.

No comments: