Wednesday, May 14, 2014

Smetanový dort s ricottou a ovocem

50 g rozpuštěného másla, 150 g cereálních sušenek, 500 g sýru ricotta, 200 g zakysané smetany, 3 vejce, 175 g moučkového cukru, 1 lžíce medu, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 275 g čerstvého lesního ovoce (maliny, borůvky, jahody…), moučkový cukr na ozdobení

Dortovou formu, které lze vyndat dno, vymažte máslem. Sušenky rozemelte nebo nalámejte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a pečlivě umačkejte. Boky u tohoto receptu není potřeba dělat.
Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním šlehačem dohladka. Poté vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi. Hotovou směs vlijte do formy na sušenkový základ. Když budete formou lehce klepat o pracovní desku, směs se vám sama urovná. Pokud by se vám to nedařilo, můžete použít cukrářskou stěrku.
Dort vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40–45 minut, dokud povrch nezezlátne. Po vyjmutí dort zakryjte potravinářskou fólií a nechte jej pomalu zchladnout. Ve chvíli, kdy má dort zhruba pokojovou teplotu, ho uložte do lednice a tam ho nechte do druhého dne odležet a ztuhnout.
Takto připravený dort objeďte podél ráfku nožem a opatrně jej vyjměte. Povrch ozdobte zbylým ovocem a posypejte moučkovým cukrem.

No comments: