Saturday, May 3, 2014

Francouzské brambory

1 kg brambor, 1 velkou cibuli, 300 g uzeného masa nebo dušené šunky, 2 vejce, 200 ml smetany na vaření nebo zakysané smetany, 200 g tvrdého sýru, olej na vymazání zapékací misky, sůl, pepř a drcený kmín.

Brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, sceďte je a nechte zchladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uzené maso nebo šunku nakrájejte na malé kostičky a cibuli na kolečka.
Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. Vajíčka ve velké míse rozšlehejte a postupně do nich vmíchejte zakysanou nebo sladkou smetanu. Do vajíček také přidejte koření, kterým chcete brambory ochutit, dostane se tak nejsnáze opravdu do všech vrstev pokrmu.
JAK JINAK?
Autorka jedné z nejprodávanějších českých kluchařek všech dob Anuše Kejřová je dělala s mletým masem, naše editorka Sabina zase dává vrstvu vařených vajec i dovnitř (recept hledejte zde). A co vy?
Zapékací misku vymažte trochou oleje nebo kouskem másla a začněte do ní vrstvit všechny připravené ingredience – na dno přijdou brambory, pak cibule a uzené maso. Tento postup ještě jednou zopakujte, a nakonec navrch naskládejte zbytek brambor.
Vše zalijte připravenou vaječno-smetanovou směsí. Sýr nastrouhejte nahrubo a připravené brambory jím posypte. Zapékací misku pak vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou.
Podávejte se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou

No comments: