Sunday, May 11, 2014

Čokoládové sušenky s brusinkami


60 g sušených brusinek
40 ml rumu tuzemáku 
50 g másla 
200 g hořké čokolády 
2 velká vejce 
110 g krupicového cukru 
100 g hladké mouky 
1/2 lžičky jedlé sody 
špetka soli 
100 g moučkového cukru na obalení

Brusinky naložte do rumu, nejlépe pár hodin předem.

Do ohnivzdorné misky zavěšené na hrnci s vroucí vodou nechte rozpouštět odvážené máslo a čokoládu. Čím pomalejší rozpouštění, tím lépe.

Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního mixéru vyšlehejte vejce a 60 g krupicového cukru do světlé husté pěny. Trvá to asi 5 minut, ale zvládnete to našlehat i ručně.

Mouku smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně nevsáklého alkoholu. Malým tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále nechte robot pracovat při nejnižších otáčkách. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku. Vzniklé těsto je velmi řídké na to, aby připomínalo jakékoliv těsto na sušenky. Proto ho uložte na 2 hodiny do ledničky.
Troubu předehřejte na 160°C a dva plechy vyložte papírem na pečení.

Lžící odkrojte kousek zatuhlého těsta, letmo z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji, poupravte tvar (nyní to jde mnohem lépe, těsto se už tak moc nelepí) a následně ještě důkladně obalte v moučkovém cukru. Kuličky pak skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se roztečou. Na jeden plech jich naskládáte asi 15. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut. Hotové sušenky budou uprostřed měkké, ale pokud je stlačíte prstem, důlek se pomalu vyrovná. Pokud sušenky přepečete, přijdete o velkou část požitku.

Upečené sušenky nechte chvíli odpočinout na plechu, pak je nechte vychladnout na mřížce.
Jsou zvenku křupavé a uvnitř vláčné, prostě boží.

ZDroj - Mimibazar

No comments: