Thursday, April 5, 2012

Bramborové noky


Infredience na 6 porcí
Na noky - 900 g velkých moučných brambor
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
Na omáčku - 20 ml olivového oleje
1 malá cibule, nasekaná
300 g drobných hub, třeba žampionu
300 ml smetany na vaření
1 lžíce čerstvých tymiánových lístku
mořská sůl a černý pepř
hoblinky parmazánu

Postup
Nejdřív dám vařit dobře umyté brambory ve slupce do hrnce se studenou osolenou vodou. Když jsou měkké, sliju vodu a nechám si ji v jiném hrnci. Brambory nechám chvíli vychladnout, oloupu a nastrouhám na středně jemném struhadle. Rozprostřu je na válu, ve středu udělám důlek a rozklepnu do něj celé vejce. A rovnoměrně osolím. Přidám tři čtvrtiny mouky. 
Zbylou mouku vysypu na vál a začnu na něm důkladně zpracovávat těsto. Nejdřív těsto promíchám vidličkou a pak už rukama. Není to nijak zvlášť náročné, těsto prostě musí být vláčné a nelepit se na ruce ani na vál. A právě teď vrátím na plotnu vodu, ve které se vařily brambory, a přivedu ji k varu. Někdy dám i vodu novou a osolím ji.
Těsto si rozdělím na osm stejných dílků a vyválím z nich válečky. Ty nožem rozkrájím na kousky a vhazuju je do vařící vody. Jakmile vyplavou na povrch, vyndám je děrovanou naběračkou. Všechno musím dělat dost hbitě, protože těsto rychle řídne. 
Noky vyndavám rovnou do misky, kam nakonec přidám omáčku, kterou jsem si připravila, když se vařily brambory. Na olivovém oleji jsem osmahla cibulku do sklovata, přidala nakrájené žampiony, pět minut je dusila a pak je zalila smetanou. Omáčku jsem vařila tak dlouho, až zhoustla, a nakonec přidala lístky tymiánu. Omáčku naliju na noky v misce, posypu parmazánem, a je hotovo.

No comments: