Saturday, November 26, 2011

Větrníky s čoko-kávovým krémem


Na těsté
250 ml vody, sůl
100 g másla, 150-200 g hladké mouky
špetka soli, 4 velká vejce
Na krém - 1 ks ledových kaštanů (50 g)
125 g Hery, 75 g cukru krupice
2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
200 ml mléka
2 lžíce kávového likéru

Postup
Do kastrolu se silným dnem vlijeme vodu, přidáme máslo a špetku soli a uvedeme do varu. Do vroucí vody vsypeme mouku, zmírníme plamen a hmotu mícháme a propařujeme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit a vytvoří se kompaktní těsto.
Těsto hnětačem zpracováváme, dokud nezchladne. Do vlažného těsta postupně zapracujeme vejce a hněteme, dokud není těsto hladké a lesklé. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem a potřený máslem stříkáme větrníčky.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Během pečení neotvíráme troubu, aby těsto nekleslo. Upečené větrníky necháme vychladnout a potom je vodorovně rozkrojíme a plníme krémem, šlehačkou apod.
Den předem si připravíme čokoládovokávový krém. Do mixéru vložíme Heru, rozlámané kaštany, cukr a kakao. Mléko svaříme, horké vlijeme na suroviny a vše rozmixujeme na hladkou směs. Necháme v míse zchladnout, přikryjeme a dáme vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.
Druhý den vmícháme do směsi kávový likér a vyšleháme ve šlehači v tuhý krém. Za pomoci cukrářského sáčku plníme krémem větrníky.

No comments: