Saturday, February 4, 2012

Omáčky se steakum


Pepřová majonéza
Tři lžíce kvalitní majonézy naředíme dvěma lžícemi zakysané smetany, příp. dobrého jogurtu, lehce osolíme a okořeníme vrchovatou lžičkou čerstvě drceného černého pepře.

Domácí majonéza
Promíchejte 2 žloutky s lžičkou ostré hořčice a lžící citronové šťávy. Po kapkách za stálého míchání přidejte 300 ml slunečnicového oleje. Aby se majonéza povedla, musí mít přísady pokojovou teplotu.

Tisíc ostrovů
Ve třech lžících majonézy rozmícháme jednu lžíci chilli omáčky. Zelenou papriku omyjeme, rozdělíme na čtvrtiny a zbavíme semínek, papriku posekáme najemno a přidáme k majonéze, nadrobno nakrájíme jednu kyselou okurku a jednu usekanou šalotku. Okořeníme podle chuti citronovou šťávou, trochou cukru a worchesterové omáčky. Vše pak společně promícháme.

Omáčka s nivou
Jednu lžíci majonézy rozmícháme ve třech lžících zakysané smetany. Pět deka zralého sýru niva nastrouháme na nejjemnějším struhadle a přidáme do majonézovo-smetanového základu. Ochutíme malou lžičkou hořčice a bílým pepřem. Majonézu případně můžeme vynechat a omáčku připravit jen ze zakysané smetany (případně ze smetanového jogurtu) a přidat můžeme také čerstvě nasekanou pažitku.

Šafránová omáčka
Do hrnce vlijeme půl sklenice suchého bílého vína a zvolna ho vaříme, až se zredukuje na polovinu. Přidáme 300 ml smetany na šlehání (nejméně 33 % tuku) a za stálého míchání necháme opět zredukovat na polovinu. Omáčku zjemníme lžící másla, špetkou šafránu. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme teplou. Tato jemná omáčka se hodí k vepřové panence.

No comments: