Saturday, May 26, 2012

Telecí plátky s grapefruitem



Ingredience
4 telecí plátky
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 velkého červeného grapefruitu
½ šálku kuřecího vývaru
2 lžičky mletého čerstvého zázvoru
1 lžička růžového pepře, odkapaného a nahrubo nasekaného
1 lžíce  studeného másla
sůl, 1 červený grapefruit
olej na smažení

Postup
Nejprve připravíme oblohu. Omyjeme a osušíme grapefruit, pak škrabkou na kůru citrusových plodů oloupeme tenké proužky kůry. Z kůry seškrabeme veškerou bílou dužinu. Grapefruit rozpůlíme. Zjedné poloviny vymačkáme šťávu  do malé misky, přidáme proužky kůry a necháme asi hodinu máčet. Druhou polovinu rozkrájíme na dílky, kterým ozdobíme maso.
Proužky kůry scedíme a osušíme papírovou utěrkou. V malé pánvičce nahřejeme asi centimetrovou vrstvu oleje a přidáme kůru. Jakmile začne hnědnout, scedíme a kůru přidáme do misky. Olej z mísy vylijeme.
Telecí plátky vložíme mezi dva voskované papíry a válečkem rozválíme na tlouštku menší než půl centimetru. Jsou-li plátky velké, rozkrájíme je na kousky.
Máslo a olej smícháme v pánvičce  se silným dnem. Telecí maso smažíme, podle potřeby po částech, asi minutu po každé straně. Plátky vložíme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.
Přidáme grapefruitovou šťávu, vývar a strouhaný zázvor. Necháme povařit, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Omáčku přecedíme do pánvičky, přidáme pepř a prohřejeme. Zašleháme máslo a osolíme. Omáčkou polijeme maso, ozdobíme smaženou kůrou a dílky.

No comments: