Friday, June 19, 2015

Mrkvové sušenky s krémem

2 hrnky strouhané mrkve
2/3 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku másla
2 polévkové lžíce řepkového oleje
1 lžička pomerančové kůry
3/4 lžičky vanilkového extraktu
1 velké vejce
120 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
2 špetky soli
1/4 lžičky jedlé sody
110 g krémového sýra (například žervé, domácí lučina)
1 hrnek moučkového cukru

Dejte předehřát troubu na 180°C.  2 plechy vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte nastrouhanou mrkev se 3 lžičkami hnědého cukru. Směs dejte do cedníku a nechte ji tak 10 minut, aby stekla šťáva. 
Rozpusťte máslo a přidejte k němu olej, pomerančovou kůru, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a vejce. Promíchejte metličkou, aby se vše dobře spojilo.
Ve velké míse smíchejte mouku, zbývající hnědý cukr (asi 1/2 hrnku), skořici, sůl a jedlou sodu. Přidejte směs mrkvovou i máslovou směs. Míchejte, dokud se vše nespojí.
Na plech s pečicím papírem dejte pomocí polévkových lžic těsto tak, aby vznikly hromádky. Vzdálenost mezi jednotlivými kousky by měla být asi 5 cm. Lžící jemně těsto přitlačte k plechu, aby vznikly kruhy o průměru 5 cm.
Dejte do předehřáté trouby a pečte 11 minut. Poté vyjměte a nechte 3 minuty chladnout. Sundejte sušenky z plechu a dejte na mřížku nebo talíř.
V míse smíchejte krémový sýr, zbývající 2 lžíce másla, 1/4 lžičky vanilkového extraktu a špetku soli. Promixujte, dokud nevznikne nadýchaný krém. Vmíchejte moučkový cukr a opět promixujte. Pozor, ať  směs nepřemícháte.
Krém lžičkou namažte na plochou stranu sušenky a další sušenkou přikryjte. Takto slepte všechny sušenky.

No comments: