Saturday, February 14, 2015

Domácí šunka - velmi zdravá varianta

1 kg masa, nejlépe krůtího nebo kuřecího (můžeme být i kombinace)
25 gramů čisté soli, nejlépe mořské
1 polévkovou lžíci medu

 Maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do nějaké větší mísy.
Vezmeme 1 deci vody, vsypeme 25g soli a přidáme polévkovou lžíci medu. Dobře rozmícháme.
Tímto lákem zalijeme maso. Maso nyní musíme s lákem dobře promíchat, aby se lák vpil a vznikla tak z masa a láku mazlavá směs. Necháme tak hodinu odstát.
Po hodině maso znovu důkladně promícháme. Já to dělám rukama, mám tak nejlepší kontakt se směsí a poznám, jestli se už lák správně vpil.
Do šunkovaru vložíme polyetylenový sáček (je součástí dodávky šunkovaru, stejně ale poslouží běžný pytlík na tlačenku) a začneme s plněním.
Plníme po lžících a po každé lžíci obsah šunkovaru stlačíme (klidně rukou), aby vyšel ven všechen vzduch. Šunkovar naplníme tak dva až tři centimetry pod okraj.
Válec šunkovaru uzavřeme pístem s pružinou.
Maso v šunkovaru necháme dva dny odstát - nejlépe v ledničce, případně na balkóně, pokud je venku dostatečně chladno.
Nyní máme dva dny na to, abychom vymysleli, v čem budeme tu šunku vařit. Šunka se má vařit dvě až tři hodiny při 80°C. Můžeme různě improvizovat, ale nejlepším řešením je použít zavařovací hrnec s termostatem. My jsme se rozhodli právě takhle a než šunka uzrála, jeli jsme si ho koupit. Kromě času nemusíme hlídat vůbec nic a šunka se krásně uvaří.
Takže předpokládejme, že máme zavařovací hrnec nebo něco podobného, a jdeme na to. Šunkovar postavíme do hrnce a dopustíme do hrnce vodu do výšku cca dva centimetry pod horní okraj šunkovaru. Zapneme hrnec a počkáme, až termostat poprvé vypne. To jsme dosáhli osmdesáti stupňů. Od této chvíle měříme čas. Dvě hodiny by měly stačit, pouze pokud jsme měli předtím šunkovar na mrazu, čas přiměřeně prodloužíme.
Po dvou až třech hodinách je šunka hotová. Vytáhneme a necháme vychladnout.

Zdroj - elixirmladi.cz

No comments: