Sunday, August 25, 2013

Utopenci


1 kg Špekáčku, 1/2 litru kyselých okurek, 3/4 kg cibule, ocet, cukr, bobkový list, hřebíček, 1 dl rostlinného oleje, sůl, černý pepř

Utopenci neboli buřty v octu nejsou žádná minutka - potřebují tři až pět dnů na to, aby se správně rozležely. Buřtíky se nejprve oloupou a podélně nakrojí, ovšem pozor, aby se nerozpadly zcela. Vzniklý otvor se nejprve okoření čerstvě umletým pepřem či směsí sladké a pálivé papriky a poté se zaplní nádivkou. Tu muže tvořit: kousek nakládané papriky, kolejka cibule, feferonky nebo plátek okurky. Naplněné uzeniny je možné spíchnout párátkem a ve vrstvách je klást do láhve, rozparkem ke sklu. Každá vrstva se bohatě proklade nakrájenou cibulí, feferonkami, paprikami. 
Použijeme koření. Muže to být pepř, bobkový list, nové koření, paprika sladká i pálivá. Naskládané umělecké dílo pak zalije lákem z octa a vody - opět záleží na chuti, v jakém poměru obě ingredience smíchá. Láhev je na závěr nutné dobře uzavřít. Pokud použijeme klasickou, avšak na pohled nevábnou láhev od okurek, stačí celofán a gumička. 
Utopenci chutnají nejlépe k čerstvému chlebu a pivu. 

No comments: