Wednesday, August 21, 2013

Broskvový moučník se zakysanou smetanou podle Diany Kobzanové


Na savarinovou formu o průměru 24 cm potřebujete - 270 g hladké mouky, 40 g krupicového cukru, 7 g sušeného droždí, 150 ml mléka, 80 g másla, 2 vejce a 1/2 lžičky soli
Na krém a náplň si připravte - 200 ml bílého vína, 150 g krupicového cukru, 3 broskve, asi 4 snítky tymiánu a 2 kelímky (celkem asi 400 g) crème fraîche nebo vysokotučné (kolem 40 % tuku) zakysané smetany
Všechny ingredience na těsto vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné.
Do mísy nasypte mouku, přisypte cukr, sůl a sušené kvasnice. Pak šlehačem s hnětacími metlami po částech zapracujte mléko, měkké máslo a vejce. Hotové těsto, které je trochu lepkavé, nalijte do savarinové nebo jí podobné formy. Pokud máte nepřilnavou jako my, ušetříte si práci s jejím vymazáváním a vysypáváním. Formu překryjte potravinářskou fólií pomazanou tukem (aby se na ni nakynuté těsto případně nenalepilo) a nechte asi 40 minut kynout.
Troubu zapněte na 170 stupňů a nakynutý moučník dejte asi na 25 minut péct do již vyhřáté trouby. Moučník je upečený, když po zapíchnutí do středu těsta vytáhnete špejli suchou.
Než se ale těsto upeče, připravte si sirup, kterým se polévá. Bílé víno svařte s cukrem a dvěma snítkami tymiánu, přidejte na měsíčky nakrájené broskve a ty uvařte do poloměkka – do sirupu pustí tak akorát chuti i barvy. Pak tymián i broskve vyjměte, z těch navíc odstraňte slupky.
Upečený savarin vyndejte z trouby, nechte chvilku vychladnout a vyklopte ho. Pokud jste formu vysypávali moukou, opatrně z něj nadbytečnou mouku oškrábejte. Pozor ale, ať zbytečně nepoškodíte povrch! Ještě horký moučník polijte sirupem – ten se do něj krásně vsákne – a nechte zcela vychladnout.
Crème fraîche či zakysanku promíchejte a dejte ji doprostřed vychladlého savarinu. Navrch moučník dozdobte broskvemi a větvičkami tymiánu!
Broskve je možno nahradit jakým koliv ovocem.

No comments: