Thursday, April 14, 2016

Francouzská cibulačka

5 lžic másla
2 střední cibule, najemno nakrájené
2 snítky petržele
2 snítky tymiánu
1 bobkový list
1 snítka rozmarýnu
1 hrnek jablečného vína
14 hrnku hladké mouky
2 34 hrnku kuřecího vývaru
sůl a pepř na dochucení
1 francouzská bageta, nakrájená na kolečka
14 hrnku smetany ke šlehání
13 hrnku strouhaného Gruyére sýra (lze zvolit i jiný)

V rendlíku rozehřejte 3 lžíce másla, přisypte cibuli a restujte dozlatova přibližně 6 až 8 minut. Svažte bylinky do plátna a vložte do rendlíku společně s 1/2 hrnkem jablečného vína. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte 5 minut probublávat. Poté sundejte z plotny.
V druhém větším rendlíku rozpusťte zbývající 2 lžíce másla, přidejte mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty. Poté přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte plamen a nechte probublávat přibližně 15 minut. Suroviny z prvního rendlíku přendejte do vývaru a opět nechte 15 minut vařit, aby se chutě dobře spojily. Poté vyndejte pytlíček s kořením a polévku osolte a opepřete.
Na troubě rozehřejte nastavení „grill“. Nakrájenou bagetku vložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte v troubě opéct dozlatova, přibližně 2 minuty.
Rozdělte zbývající jablečné víno mezi dvě misky, dolijte polévkou a vložte je na pečící plech. Do každé polévky vložte kolečka opečených baget, posypejte sýrem a polijte smetanou. Vložte plech s miskami do trouby na přibližně 2 minuty, aby se sýr roztekl.

No comments: