Sunday, December 27, 2015

Nafouklý vanilkový závin

20 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 450 g hladké mouky, 200 ml mléka, špetku soli, 100 ml bílého jogurtu, jemně nastrouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, 1 vejce a 3 lžíce másla, 1žloutek, 100g másla

Náplň - 2 sáčky vanilkového pudinku, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 400 ml mléka, tuzemáček dle chuti

Nejprve si připravte náplň tak, že v kastrůlku promícháte pudinkový prášek s krupicovým i vanilkovým cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání vše svaříte. Do horkého pudinku vmíchejte tuzemák a kastrůlek stáhněte z ohně. 
Než náplň zchladne, pusťte se do těsta. Droždí utřete s trochou krupicového cukru a mouky, přilijte 100 ml (tedy jeden decilitr) vlažného mléka a v teple nechte vzejít kvásek. 
Ve velké míse promíchejte zbylou mouku s cukrem a solí, přidejte bílý jogurt, citronovou kůru, přilijte vzešlý kvásek a vlažné máslo s rozšlehaným vejcem. 
Vše zpracujte do podoby vláčného těsta, jež necháte pod fólií v teple kynout. Pozor, svůj původní objem musí zdvojnásobit! Na pomoučeném válu pak nakynuté těsto rozdělte na sedm zhruba stejných bochánků, ze kterých vyválíte plátky.
Povrch šesti těchto plátků potřete rozpuštěným máslem, složte je na sebe a navrch přidejte nepotřený sedmý. A opět těsto rozválejte do podoby většího plátu, tedy zhruba na 35 x 30 cm. 
Více než polovinu plochy tohoto rozváleného plátu těsta po délce potřete zchladlým pudinkem, který se vyplatí předem pořádně prošlehat. Pak náplň zarolujte a zbytek plátu bez náplně rozdělte radýlkem na proužky široké 1 cm, jež ale nedokrojíte k okraji. 
Tuto žebrovanou část přeložte přes závin, okraj na druhé straně dole i oba konce nohavice založte a povrch potřete rozšlehaným žloutkem. Po dokynutí závin upečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba za 20 až 30 minut by měl být upečený dozlatova. Zchladlý závin poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj - www.e-knihovnicka.cz

No comments: